Deze website maakt gebruikt van cookies om instellingen te onthouden en om de website beter op uw behoeften af te stemmen. Klik hier voor meer informatie over cookies.

Ja, ik ga akkoord Nee, ik ga niet akkoord X
« Terug naar zoekresultaten

Risico’s en onzekerheden - Doordecentralisatie

In de voortgezet onderwijs sector ligt de verantwoordelijkheid voor de financiering van nieuwbouw sinds de decentralisatie in 1996 bij gemeenten1. Als het gaat om verbouw en groot onderhoud is het schoolbestuur verantwoordelijk.

Sinds de decentralisatie in 1996 bestaat de mogelijkheid voor gemeenten om de verantwoordelijkheid door te decentraliseren naar schoolbesturen. Een gemeente kan dit doen door met een schoolbestuur een overeenkomst te sluiten waarbij de taken en investeringsmiddelen voor de onderwijshuisvesting worden overgedragen. Hierdoor komt een schoolbestuur in de positie om met een integrale(re) visie naar de huisvesting te kijken.

De vereniging Ons Middelbaar Onderwijs maakt sinds 2000 gebruik van doordecentralisatie en heeft inmiddels met 14 gemeenten een overeenkomst2. Hiermee is de verantwoordelijkheid voor de financiering van (vooral grootschalige) bouwprojecten overgenomen. Aan de hand van robuuste rekenmodellen worden de inkomsten, uitgaven en waarderingen van deze overeenkomsten periodiek gemonitord door alle interne en externe belanghebbenden.

In de periode vóór 1996 lag de verantwoordelijkheid bij de centrale overheid.
2 Bergen op Zoom, Cuijk, Deurne, Dongen, Etten-Leur, Helmond, Sint-Michielsgestel, Steenbergen, Valkenswaard, Veghel, Vught, Waalwijk, ’s-Hertogenbosch en Nuenen.
 

pagina opties

Mijn OMO verslag (0)