Deze website maakt gebruikt van cookies om instellingen te onthouden en om de website beter op uw behoeften af te stemmen. Klik hier voor meer informatie over cookies.

Ja, ik ga akkoord Nee, ik ga niet akkoord X
« Terug naar zoekresultaten

Duurzaamheid

De toepassingen van duurzaam bouwen zijn divers en de definitie van een duurzaam gebouw of het meest duurzame gebouw is niet eenduidig. Er zijn diverse tools en ontwerprichtlijnen die hierop ingaan (zoals Frisse Scholen, BREEAM, GPR-gebouw). Zij hebben een aantal thema’s gemeen: energie- en watergebruik, materiaalkeuze, afval, binnenmilieu en gezondheid. Maar ook thema’s als flexibiliteit, multifunctioneel gebruik en beheer en onderhoud hebben te maken met duurzaamheid, aangezien deze thema’s allemaal te maken hebben met een feitelijke verlenging van de gebruiks- of levensduur van gebouwen en gebouwdelen. Deze thema’s zijn allemaal onderdeel van het vernieuwde RKO.

Recent opgeleverde schoolgebouwen worden inmiddels voorzien van een Energielabel (verplicht vanaf juli 2014). De nieuwbouw van het Carolus Borromeus College te Helmond heeft energielabel A++ gekregen en de nieuwbouw in Waalwijk A+++. De uitdaging de komende periode is om de aanscherping van de EPC (energieprestatie coëfficiënt, een index die de energetische efficiëntie van nieuwbouw aangeeft volgens NEN 7120, van 1,3 naar 0,7) te integreren in lopende bouwtrajecten. Dit is een wettelijke eis die volgt uit de Europese Energy Performance of Buildings Directive (EPBD) om te komen tot ‘bijna energie neutrale gebouwen’ (BENG), een verplichting per 1 januari 2021.

pagina opties

Mijn OMO verslag (0)